Näin pukeudut edustuskuvaan

Onko tavoitteenasi ottaa edustuskuva LinkedIniä tai yrityksen kotisivuja varten? Kokosin tähän parhaat pukeutumisvinkkini edustuskuvaa varten.

Rento, luotettava, asiantunteva, helpostilähestyttävä… Tässä muutamia edustuskuviin mielellään liitettäviä adjektiiveja. Edustuskuva antaa parhaimmillaan ammattimaisen, mutta persoonallisen kuvan itsestämme, asiakkaalle tai rekrytoijalle. Kuvan laatu, tunnelma, kuvattavan eleet ja ilmeet, mutta myös pukeutuminen kuvissa parhaimmillaan vahvistaa henkilön ja yrityksen brändiä jota halutaan tuoda esille.

Ole paras oma itsesi

Älä käsitä minua väärin – en ole koskaan kannattanut purjevenekuvia tinderissä, paitsi korkeintaan pikavoittojen toivossa – on tärkeää että näytät edustuskuvissakin aina ja ennen kaikkea itseltäsi. Tämä sääntö pätee myös pukeutumiseen. Pukeudu edustuskuviin niin kuin pukeutuisit tärkeään työpäivään. Huolehdi siitä että vaatteet ovat pestyt ja silitetyt. Vaikka kuva usein otetaankin vyötäröstä ylöspäin, suosittelen huolittelemaan ulkonäön kiireestä kantapäähän. Huolellinen valmistautuminen ja pukeutuminen tyylikkääseen kokonaisuuteen, jossa on kotoisa ja hyvä olla, kasvattaa itsevarmuutta ja saa useimmat meistä hyvälle tuulelle. Itsevarmuus ja hyvä fiilis välittyvät kuvista, vaikkei tonnin stiflat kuvissa vilkkuisikaan. Jos sinulla on trademark-tyyli tai asuste, josta sinut tunnetaan kerro se kuvaajalle ja miettikää yhdessä voiko sen hienovaraisesti tuoda kuvassa esille välttäen tuote-esittelyvaikutelmaa. Älä tavoittele erikoisuutta erikoisuuden tavoittelun vuoksi.

Huoliteltu mutta rento kokonaisuus syntyy tässä nappikauluspaidalla ja ruskealla puvulla taskuliinaa unohtamatta. Kuva: Mikko Mäntyniemi / Ateljee Mäntyniemi

Solmiolla vai ilman?

Oletko tottunut solmionkäyttäjä ja kraka koristaa kaulustasi kolmena viidestä arkipäivästä? Voit huoletta pukea sen myös edustuskuvaasi. Pelkkä poisjätetty solmio ei tee kuvan tunnelmasta sen rennompaa tai helposti lähestyttävämpää. Vaikutelma voi pahimmillaan olla jopa valju ja ristiriitainen. Jos puku on juttusi, mutta solmio tuntuu liian jäykältä, valitse selkeästi rennompi puku tai irtoyhdistelmä ja paita. Rouhea tekstuuri puvun ja paidan kankaassa, ja pehmeä napeilla varustettu paidankaulus toimivat hienosti myös ilman solmiota.

Mikäli solmiot ovat kaapissasi lähinnä keräämässä pölyä ja miellyttämässä anoppia, jätä ne sinne – ja suhtaudu pukuun samalla armottomuudella. Valitse pehmeäkauluksinen, tai nappikauluspaita rouheasta kankaasta kuten oxford tai denim. Suosi vaaleita värejä, ellei brändisi ole ehdottoman tumma. Paidan tehtävä on heijastaa valoa kasvoillesi. Avaa ylimmät napit, kääri hihat, jos olet niin rento, tai kerrosta neule paidan päälle. Edustuskuvissa voi toki esiintyä ilman paitaa… siis ilman kauluspaitaa. Neuleet, pooloista pikeisiin, t-paidat napeilla ja ilman -Miksipä ei, silloin kun vaate kuvastaa sinua parhaimmillasi.

Värit ja istuvuus

Värit eivät ole itseisarvo – mutta niiden käyttöä ei tarvitse myöskään pelätä. Erityisesti rennoissa kokonaisuuksissa ja kuvausteknisistä syistä mustaa ja muita kovin tummia sävyjä kannattaa vältellä. Tämä ei luonnollisesti poissulje tumman puvun (huom. ei mustan) käyttöä edustuskuvissa. Mikäli tausta on ennalta määrätty, kannattaa huomioida se värivalinnoissaan tai ottaa kuvauksiin mukaan ainakin yksi valkoinen paita. Räikeän väriset yksityiskohdat aiemmin mainitsemaani trademarkpukeutumista lukuunottamatta ovat pikemminkin uhka kuin mahdollisuus.

Istuvuuksien ei pitäisi tuottaa ongelmaa – onhan kuvauksissa käytettävät vaatteet niitä samoja, mitä arjessasi muutenkin käyttäisit. Suosittelen kuitenkin kiinnittämään edustuskuvissa erityistä huomiota kauluksien istuvuuteen ja siisteyteen erityisesti solmiota ja tummaa pukua käytettäessä. Paidan kauluksen tulisi olla sopivan kokoinen, ei jäädä liian löysäksi tai kiristää kaulalla ylin nappi kiinni. Paidan kauluksen kauluskärjet asettuvat juuri takin kauluksen alle ja solmulle jää sopivasti tilaa.

Muodille altis solmion leveys riippuu kantajan ja puvun mittasuhteista, mutta nyrkkisääntönä voidaan mainita 8 cm olevan aina varma happy medium. Solmuksi suosittelen four-in-handia, joka istuu enemmistön mittasuhteisiin ja kauluksiin parhaiten. Mikäli windsor esimerkiksi tottumuksen tai symmetrisyyden vuoksi viehättää silmääsi enemmän, huolehdi että solmiosi on riittävän ohut (huom! ohut, ei kapea) ja tee solmu särmästi, jottei solmu ”vyöry” kauluksien päälle.

Viimeisenä ja kenties merkittävimpänä istuvuusasiana suosittelen varmistamaan ettei takin kaulukseen jää nk. collar gappia, jossa takin kaulus pakenee niskassa irti paidan kauluksesta. Kuvaustilanteessa tällaisen istuvuusongelman voi ratkaista vaikkapa pyykkipojalla niskassa tai nykäisemällä takin helmoja edestä alas.

 

Toivottavasti nämä neuvot olivat avuksi. Jos tarvitset lisää neuvoja tai apua valmistautuessasi edustuskuvaan, ota yhteyttä. Hillfortin edustuskuvakonsultoinnin hinta on 100 euroa (sis. alv.) ja kesto tunnin. Valitsemme yhdessä asukokonaisuuden kuvauksiin tarpeesi ja brändisi huomioiden, ja huolehdimme värien ja istuvuuksien toimivuudesta. Tarjoamme palvelua myös yrityksille ja ryhmille – pyydä tarjous.

 

Milla Vilska