Helpotusta vaatelogistiikkaan

Vaatelogistiikka on yksi kuormittavin kodin tavaralogistiikan osa – Vaatteita paitsi puetaan ja  riisutaan, niitä myös siirretään, pyykätään, kuivataan, viikataan, silitetään, hyllytetään, varastoidaan, hankitaan, kierrätetään ja hävitetään. Kohtaan työni kautta usein ihmisiä, joille vaatelogistiikka tuottaa lähinnä pelkoa ja inhoa. Tiedän omakohtaisestakin kokemuksesta, että toisinaan tekisi mieli nostaa kädet ilmaan ja jättää vaatteet lattialle lojumaan kuten eräiden kalsareiden pesulapussakin ohjeistetaan.

Mikä neuvoksi?  Vähennä ja järjestä

Vähennä

Kun on vähemmän vaatteita niin pyykkiäkin syntyy vähemmän – Miten niin? Eikö pienempi vaatemäärä vain kierrä useammin pesussa? Yksinkertainen vastaus on: Ei. Kun vähennämme vaatemääriä pyykkivuoren syntyminen käy lähestulkoon mahdottomaksi. Kun kaipaamamme luottovaate on pyykissä, tulee pyöräytettyä kokonainen koneellinen kuin huomaamatta. Lisäksi kun puhtaita vaatteita ei ole hylly- tai rekkitolkulla, pyrimme tiedostamatta suojelemaan vaatteitamme tahriintumiselta välttääksemme niiden välittömän pyykkäystarpeen.

Kun pesemisen sijaan poistamme tahroja paikallisesti, tuuletamme, prässäämme ja harjaamme vaatteita, säästämme  luontoa ja ennen kaikkea lisäämme vaatteidemme käyttöikää. Pieni vaatemäärä pitää huolen myös siitä että pidämme yksittäisestä vaatteesta parempaa huolta: korjaamme ja huollamme niitä säntillisemmin. Vaatteen käyttöiän päättyessä kierrätämme ja hävitämme sen tunnollisemmin ja hankimme tilalle uuden laadukkaan kappaleen vaatekaappiin huolellista harkintaa käyttäen.

Mikä on yhdelle vähän, on toiselle paljon, siksi optimaalista vaatemäärää on mahdoton määrittää. Vaatekaapin kokoa määrittää mm. käytettävät pesuvälit, käyttötarpeemme, tyyli, sekä käytettävissä oleva säilytystila.

Järjestämisessä kannattaa ottaa huomioon  omat vaatteiden käyttötavat ja jättää suosikkivaatteensa helposti saataville.

Järjestä

Pienempikin vaatemäärä saattaa aiheuttaa kaaoksen, jos emme tiedä vaatteen paikkaa. Kaaoksen estämme huolehtimalla että jokaisella vaatekappaleella on oma paikka – hyllyllä, laatikossa tai henkarilla. Tämä tarkoittaa käytännössä mm. riittävästä henkari-, hylly- ja laatikkomäärästä huolehtimisesta, sekä vaatteiden käyttötiheyden hahmottamisesta. Olen työssäni (ja kotona) huomannut, että hyvä vaatelogistiikka edellyttää luomaan paikat myös puolipitoisille, viikattaville ja silitettäville vaatteille.

Hillfortin palveluilla haluan ensisijaisesti helpottaa asiakkaiden arkea. Siksi tyylin, vaatehuollon ja täydentävien hankintojen suunnittelu aloitetaan aina asiakkaan vaatekaapista ja sen harventamisesta. Arkea helpottaa selkeä järjestyksessä oleva vaatekaappi, josta on helppo valita mieleinen asu ylle.

 

 

Lue lisää

Milla Vilska