Hillfortin vieraana Kaartinen & Kuusela

Vintagevaatekaupat ovat kasvattaneet suosiotaan maailmassa jo parin viime vuosikymmenen ajan. Lieneekö syynä vastaisku kertakäyttövaatekulttuurille vai yksilöllisyyttä korostavan ajan mukana eläminen? Sitä en tiedä, mutta laatu vaatekaupassa on heikentynyt ja käytettyjen vaatteiden myynti kasvanut samanaikaisesti. Helsingissä pitkään toimineet vintageliikkeet ovat saaneet rinnalleen joukon nuoria tulokkaita, samoin kirppikset, kierrätysmyymälät ja secondhand putiikit ja verkkokauppa mahdollistavat käytetyn vaatteen hankinnan milloin ja missä vain. Miesten pukeutumiseen erikoistuneita liikkeitä on ollut kuitenkin vähän jos ollenkaan – ainakin tähän asti.

Itseäni käytetyt vaatteet, kuin tavaratkin, ovat aina kiinnostaneet. Materiaalit, valmistustekniikat, kaavoitus ja tarinat, joita emme koskaan kuule, mutta voimme vain kuvitella, kiinnostavat minua aivan erityisesti. Kierrätysmyymälät tulivat tutuiksi jo lapsena osin olosuhteiden pakosta. Nautin erilaisista yksilöllisistä vaatteista, ”löydöistä”. Voit ehkä kuvitella kuinka päädyin luovassa tyylissäni porukan silmätikuksi – nykyään osaan jo nauttia siitäkin roolista. Kun reissaan ulkomailla (vai pitäisikö tämä kirjoittaa jo imperfektissä armon vuonna 2020), suuntaan mahdollisuuden tullen vintageliikkeeseen, tai kierrätysmyymälään. Toisin kuin viimeistä pöydänkulmaa myöten hiotuissa kansainvälisissä konseptivaateliikkeissä ja kauppakeskuksissa vintageliikkeissä vielä huomaa eroja maiden välillä; mitä arvostetaan, minkälainen on tavaran laatu, miten vaatteet ovat esillä. Esimerkiksi Tanskassa kierrätysmyymälät olivat puolillaan alueen vaateteollisuuden mallikappaleita, virhe-eriä ynnä muuta ylijäämää ja vintageliikkeet vuorostaan olivat todella laadukkaita, mutta myös hinnakkaita. Parhaat löytöni olen tehnyt Tukholmassa ja Lontoossa.

Olli Kaartinen ja Simo Kuusela liikkensä edustalla
Simo Kuusela (vas.) ja Olli Kaartinen (oik.) avasivat nimiään kantavan miesten vintagevaateliikkeensä Arkadiankadulle syksyllä 2020.

Ei siis ihme että mielessäni kävi Hillfortia perustaessa, että alkaisin myymään miesten vintagevaatteita, keskittyen erityisesti brittiläisiin tweedeihin ja muuhun skottiviskien kanssa yhteensopivaan valikoimaan (halukkaat rahoittajat ottakaa yhteyttä). Onni oli myötä, että en sitä lähtenyt tekemään, sillä herrat Kaartinen & Kuusela pystyttivät kattavan miesten klassiseen pukeutumiseen keskittyneen miesten vintagevaatekeitaan ja vieläpä paremmilla edellytyksillä kuin allekirjoittanut. Kaartinen&Kuusela liike Arkadiankadulla on todella onnistunut ja kaunis kokonaisuus, niin sisutukseltaan kuin hyvin kuratoidulla valikoimalla. Laatu pidetään korkealla – Zaran irtotakkeja ei tulla valikoimassa näkemään. Sen sijaan rekistä löytyy hyvä joukko perinteikkäitten italialaisten vaatturitalojen luomuksia, brittiläisiä laatujalkineita ja ranskalaisten muotitalojen asusteita, muutamia esimerkkejä mainitakseni. Toiset vaatteista ovat lähes antiikkia ja toiset vasta hiljattain valmistettuja. Vaatteet muokataan asiakkaalle sopivaksi paikan päällä, mikä on mielestäni edellytys tällaisen liikkeen mutkattomalle asiakaspalvelulle.

Mitä tulee Simoon ja Olliin henkilöinä… nooh se teidän täytyy kuulla itse. On ne aika velikultia.

Kuuntele jakso Spotifyssa ja lisää se seurattaviisi niin saat tuoreen jakson ensimmäisten joukossa kuultavaksi.

Voit myös halutessasi kuunnella jakson myös tässä.

 

PS. Mikäli kaipaat hyvän mielen #menswear(kin) sisältöä elämääsi niin suosittelen liittymään K&K postituslistalle.

Milla Vilska