Hillfortin vieraana Suutari Tomi Järvenpää

Kivijalassa Tammelan torin laidalla Tampereella sijaitsee suutari ja jalkinevalmistaja Tomi Järvenpään työhuone. Mestaritutkintoaan suorittava Järvenpää on keskittynyt työssään erityisesti jalkineiden hoitoon korjauksien ja jalkinevalmistuksen lisäksi. Hänen erikoisuutenaan ovat värinmuutostyöt, joihin kuuluu myös kenkien vaalennus. Osa ennen/jälkeen – kuvista saa suoranaisen hämmennyksen valtaan. Ei siis ihme, että töitä suutarille lähetetään ympäri Suomen.

Kuten vaatturin työ, niin suutarin ja etenkin jalkinevalmistajan työ on muutakin kuin taidokasta mekaanisten toisinaan hyvin haastavien työvaiheiden suorittamista. Työ pitää sisällään myös muotoilua, joka vaatii hyvää silmää,  estetiikan ja anatomian ymmärrystä. Kolmiulotteisen kappaleen hahmottaminen, sen kaavoittaminen ja kasaaminen kaksiulotteisista kappaleista ja muotoilu takaisin kolmiulotteiseksi lestille vaativat aivopuoliskojen tehokasta yhteistyötä.

Toisinaan nykypäivän kulutusyhteiskunnassa voi olla vaikea ymmärtää mikä käsityöläisen työssä maksaa. Työvaiheet vievät aikaa, ja työtunneille ymmärrämme toki kuuluvan korvauksen. Usein jätämme kuitenkin huomioimatta jatkuvan vuosien käsillä tehdyn harjoittelun, työn ja kokemuksen arvon, joka on edellytys tasaiselle ja laadukkaalle kädenjäljelle. Usein lainauksena Picassolta esitettävä viisaus ”Kesti 40 vuotta että opin tekemään tämän näin hyvin 5 minuutissa” kiteyttää tämän hyvin. Et varmaankaan antaisi reunospohjia vaihdettavaksi niitä ensi kertaa ompelevalle?

Suutari Tomi Järvenpäälle on työn ekologinen merkitys tärkeä – korjatut kengät siirtävät uusien hankintaa tuonnemmaksi parhaimmillaan vuosiksi.

Suutari Tomi Järvenpään lähtökohtana on että lähes kaiken kengässä voi vaihtaa tai paikata. Mitä materiaaleihin tulee Järvenpää suosittelee valikoimaan kenkiä, jotka sisältävät mahdollisimman paljon nahkaa ja välttelemään kenkiä, joissa on polyuretaanipohja. Lastulevyn omaisesti tehdyn nk. kuitunahan ja selluloosan suutari mainitsee pahimmiksi vihollisikseen jalkineiden valmistumateriaaleissa. Molemmat näistä ovat usein kuluttajalle täysin piilossa kengän rakenteissa, pinkopohjassa, kantakapissa ja kärkikovikkeissa. Kostuessaan nämä materiaalit lahoavat jättäen kengän vaille tukea. Mainittakoon että esimerkiksi allekirjoittaneen laadukkaista Crockett & Jones nilkkureista paljastui osin lahonnut kuitunahkainen kantakappi.

Mestarintyöksi Suutari ja jalkinevalmistaja Tomi Järvenpään on määrä suunnitella ja toteuttaa oma kenkämallisto. Huolimatta siitä että keskityn työssäni miesten pukeutumiseen toivon todella hänen päätyvän toteuttamaan haaveilemaansa naisten kenkämallistoa. Naisten kengät, etenkin korolliset kengät, joissa laadukas valmistus, materiaalit, muotoilu ja istuvuus kohtaavat ovat uhanalainen ellei jo täysin sukupuuttoon kuollut laji.

Kuuntele jakso Spotifyssa

 

 

Milla Vilska