Miten minimoida virheostokset vaatekaupassa?

Teitkö taas virheostoksen? Osalla meistä vaatekaappia piinaa turhan tavaran ähky ja toisilla vaatekaappi on paikoin niin “lean” että tuottaa vaikeuksia muodostaa asukokonaisuuksia pyykkipäivien välillä. Tässä tekstissä kerron tarvelähtöisestä vaatekaappiajattelusta, joka voi olla sinullekin ratkaisun siemen vaatekaapin oireiluihin.

Vaihda ajattelutapaa

Aluksi kerron lyhyen tarinan siitä kuinka oma kulutuskäyttäytymiseni muuttui välittömästi ruokaostoksilla. (Tiedän että tuntuu nyt hieman kaukaa haetulta esimerkiltä, mutta kestä hetki) Vaihdoin tapani asioida ruokakaupassa “perinteisestä” toisinaan hieman päättömästä ja vähemmän suunnitelmallisesta supermarketissa pyörimisestä verkkokauppaan ja noutopalveluun. Asiointi verkkoruokakaupassa edellyttää suunnitelmallisuutta, sillä hyllyt ja tarjoustuotteet eivät (ainakaan vielä) verkossa houkuttele heräteostoksille. Seurauksena nykyisin suunnittelen ensin viikolla kokattavat ruokalajit ja sitten suuntaan verkkoon suorittamaan suunnitelman ilman turhaa sahaamista käytävältä toiselle. Yllättävintä oli tietysti kuinka paljon hyvällä suunnittelulla loppujen lopuksi säästin aikaa ja myös rahaa. Tämä kaikki oli seurausta vain kaupan käyttöliittymän vaihtamisesta.

Miten ihmeessä tämä liittyy vaatteisiin? Vaateostoksilla harvat meistä miettivät vaatekaappia kokonaisuutena, kun lähtevät kauppoihin etsimään uutta päällepantavaa. Aivan kuten ruokaostoksilla harhailemme melko päättömänä kaupoissa, joko täysin vailla suunnitelmaa tai hankintalaput silmillä ”hankin vaatteen x”, jolloin missaamme metsän puulta. Ajattelussamme on (vaatteiden mentäviä) aukkoja. Lopputuloksena hankimme kivan vaatteen tai asukokonaisuuden joka tuntuu ja näyttää hyvältä päällä,  mutta kotiin päästyämme huomaamme ettei vaatetta voi käyttää kuin tietyssä asukokonaisuudessa tai vielä pahempaa, vaate ei toimi missään kokonaisuudessa.

Suunnittele ja ota aikalisä

Mitäpä jos muuttaisimme tapaamme ajatella vaatehankintoja? Katsastetaan vaatekaappi, poistetaan sieltä turhat, ja tarkastellaan mieleisiä vaatteita. “Haluaisin käyttää tuota takkia useammin – tarvitsen toiset sen kanssa sopivat housut” “Nämä housut ovat liian ohuet talvella – toiset takin kanssa sopivat housut voisivat olla paksummat” Tai “Käytän kauluspaitaa päivittäin – pesen paidat kerran viikossa – tarvitsen viikossa yhteensä 5 työpaitaa”. Tätä kutsun vaatekaappiajatteluksi.

Kun aidot hankintatarpeet ovat selvillä voidaan hankintojen suorittaminen usein jakaa pitkälle aikavälille, mikä ei kerta heitolla hyydytä likviditeettiä. Lisäksi pidempi aikaväli tarpeen havaitsemisesta varsinaiseen hankintaan mahdollistaa harkinnan ja kypsyttelyn, mikä usein johtaa tyylillisesti ja laadullisesti vaatekaapissa paremmin kestävien vaatteiden hankintaan. Aivan kuten ruokaostoksilla, suunnnitelmallisuus johtaa näin paitsi ajan niin myös rahan säästöön, kun virheostoksia syntyy vähenevissä määrin, ja vaatteet jotka hankimme säilyvät käytössämme pitkään.

 

Säilötkö sinä virheostoksia kaapissasi?

Mikäli haluat sparrausta ja neuvoja omaan vaatekaappiisi klikkaa tästä.

Tehdään sinulle valmis suunnitelma, jonka avulla voit vähentää virheostoksesi nollaan ja nostaa tyylisi seuraavalle tasolle.

Lue lisää

Milla Vilska