Vaatturiliike Sauma oli ehdoton valinta Hillfort podcastin vieraaksi. Haastattelua suunnitellessani oli vaikea keksiä tulokulmaa keskusteluun ja vasta nyt oikeastaan oivalsin siihen syyn: Minun ”sukupolvelleni” Vaatturiliike Sauma on ollut referenssipiste, johon muiden tekemistä verrataan – Sauma on Sauma. Kuitenkin istuttuani alas Sauman herrojen Tuomo Pynttärin ja Olli Holstikon kanssa oivalsin Sauman erityislaatuisuuden. Annankadun ja Bulevardin kulmassa nykyisin sijaitseva liike tarjoaa saman katon alla laadukasta, ajankohtaista pukeutumista rennosta vapaa-ajan vaatetuksesta, valmis-, mitta- JA vaatturinpukuihin asti.
Pelkästään valikoiman laajudella ei rakenneta vuosikymmeniä kestävää brändiä, instituutiota. Sauma toi kärkijoukoissa pehmeän ja rennon keski-italialaisen pukutyylin Suomen katukuvaan. Rennon tyylikäs alavire valikoimassa on säilynyt ja välittömän palvelun ohella se on varmasti yksi merkittävä syy yrityksen kestävään suosioon.
Olli Holstikko ja Tuomo Pynttäri ovat luotsanneet vaatturiliike Saumaa vuodesta 2004 lähtien. Edesmenneen mestarinsa, vaatturi Jouni Korhosen, liikkeen pohjalle perustettu myymälä on alusta alkaen halunnut palvella asiakkaitaan kivijalassa, vaikka silloiset vaatturikollegat varoittelivatkin ovesta ramppaavien asiakkaiden häiritsevän vaatturintyötä. Helppo saavutettavuus, niin fyysisesti kuin henkisestikin, on heille edelleen tärkeää – ovesta ramppaavat asiakkaat eivät vieläkään ole häirinneet heitä. Vaatturin palvelut, puvut ja korjausompelu, ovat edelleen osa Sauman palveluita. Vaatteiden korjaus- ja muutostyöt onnistuvat paikan päällä ja mahdollisuuksien mukaan jopa odotellessa.
Miesten pukeutumisen piirit tekijöiden osalta ovat varsin pienet niin Suomessa kuin maailmallakin. Kaikki tuntevat kaikki tai linkittyvät toisiinsa korkeintaan parin ihmisen kautta. Tätä kuvastaa esimerkiksi aiemmin haastattelemani Vaatturi Eklund, joka aikoinaan päätyi Ferelle osin herra Holstikon ansiosta Feren Samin etsiessä liikkeeseen osaavaa vetäjää. Yhteisöllisyys kiteytyy kaksi kertaa vuodessa Firenzessä järjestettäviin Pitti Uomo messuihin, joka hitsaa suomalaisia tekijöitä yhteen niin itse messualueella kuin kuuluisalla Cafe Gillin terassilla. Finnairin maanantaiaamun lento Milanoon messuviikolla voitaisiinkin lukea yhdeksi vuoden merkittävimmäksi suomalaiseksi menswear-kokoontumiseksi, jossa Sauman herrat ovat itsellenikin tulleet tutuiksi.
Vaan… miltä vaattureista tuntui aikoinaan aloittaa valmisvaatteiden myynti? Luoko paalupaikka menestyspaineita ja miten niihin pitäisi suhtautua? Tästä lisää podcastissa.