Teemu Muurimäki kävi Hillfort podcastin vieraana ja saimme hetkisen pureutua kokeneen suunnittelijan mielenmaisemaan. Vaatesuunnittelija, tuo luomisen jumala, kaikkivoipa taiteilija ja muotiviikkojen aatelinen… Monilla meistä on mielikuvia suunnittelijasta muodin portinvartijana ja profeettana, mutta kuinka paljon todellisuuspohjaa näissä yli-inhmillisissä mielikuvissa lopulta on (ja ketä voimme syyttää mielikuvistamme)?
Minäkin halusin/haluan suunnittelijaksi isona. Uuden luominen, kehittäminen, nahanluonti ovat olleet minulle aina tärkeimpiä eteenpäin vieviä voimia elämässä. Nykyisessä työssäni hyödynnän tuota luomiskykyäni asiakkaideni vaatekaappeja koostaessa. Se on kuin pienen malliston luomisprosessi, johon pätevät samat suunnittelun lainalaisuudet brändin omaksumisesta ja sen tiedon soveltamisesta ja ilmaisusta vaatteilla. Ja aivan kuten malliston suunnittelijaa, minunkin tekemistä rajoittavat käytettävissä oleva budjetti ja saatavilla olevat komponentit ja minunkin työni hyväksyy julkaistavaksi joku muu kuin minä itse.
Suunnittelija harvoin jos koskaan toimii tyhjiössä luoden omista lähtökohdistaan itselleen sopivaa taidetta. Sitä paitsi se harvoin olisi niin antoisaa kuin raamien sisäpuolella toimiminen ja vastatuulessa luoviminen. Ajattelumme ja ideamme kehittyvät ja terävöityvät paineen alla. Suunnitelija toimii usein yhteistyössä tiimin kanssa, jotka toisinaan sanelevat malliston peruspiirteet hyvinkin pitkälle. Kaupallisessa toiminnassa edellisten kausien myyntien, ennusteiden ja trendien perusteella suunnitellaan aihio, raami, jonka puitteissa suunnittelija toimii ja sittenkin saattaa olla niin, etteivät suunnitelmat toteudu ainakaan sellaisenaan, jos tuotanto ei kykene vastaamaan tarpeisiin.
Teemu Muurimäki on monelle tuttu suunnittelija etenkin Linnan juhlien häikäisevän upeiden iltapukujen suunnittelijana, sekä työskentelystään merkittävien huippumuotimerkkien riveissä. Minun suureksi inspiraatioksi hän työskentelee usean hyvin erilaisen projektin parissa samanaikaisesti ja on esimerkki siitä, kuinka meidän ei tarvitse lukita itseämme yhteen projektiin tai uraputkeen menestyäksemme. Meistä on moneksi. Tälläkin hetkellä Teemu Muurimäki Oy:llä on usea rauta tulessa Formal Fridayn, teatteripuvustuksen, aurinkolasimalliston ja yksittäisten mittatilaus- ja uniikkipukujen parissa. Herran ensirakkaus vaatteeseen on syntynyt kuitenkin miesten pukeutumisen parissa, johon hän sai jälleen palata työskennellessään Turolle.
Olin ihastuksissani (ja kenties vähän kateudesta vihastuksissani) kun 2018 Turo ilmoitti värvänneensä kokeneen muotisuunnittelijan uudistamaan Turon ilmettä. “Vihdoinkin”, taisin todeta. Pitkän historian taittanut perinteikäs suomalainen miesten pukuvalmistaja on ansainnut löytää paikkansa Dressmannin ja muiden hinnalla kilpailevien rekkipukujen yläpuolelta. Mielikuviemme syntyyn ei kuitenkaan pelkän absoluuttisen laadun parantaminen riitä, siihen tarvitaan jotain enemmän; näkemystä ja rohkeutta, jota Teemu Muurimäki on Turolle suunnittelemillaan mallistoilla tarjoillut. Toivon että Turo jatkaa ennakkoluulottomalla ja tulevaisuuteen katsovalla linjalla suunnittelijayhteistyön päättymisestä huolimatta. Viimeiseksi jäävä Muurimäen suunnittelema Turon mallisto saapuu liikkeisiin keväällä 2021.
Mitä suunnittelija kokee oppineensa Turolta? Mikä miesten pukeutumisessa kiehtoo Teemu Muurimäkeä?
Kuuntele jakso Spotifyssa ja lisää Hillfort Podcast seurattaviin niin saat jaksot nautittavaksesi ensimmäisten joukossa.
Toki voit kuunnella jakson myös tästä.